Internet on tuonut tuotteet kaikkialta maailmaa kenen tahansa saataville. Melkein mitä tahansa voi ostaa netistä päivittäistavaroista autoihin ja matkoihin. Vahvat tunnistautumiset pankkisiirtojen yhteydessä ovat mahdollistaneet jopa asuntojenkauppojen tekemisen netissä. Erilaisia maksutapoja on syntynyt nettikauppojen kasvun myötä, ja tarjolla on yllin kyllin vaihtoehtoja.
Verkkopankki on erittäin yksinkertainen ja nopea maksutapa. Useimmiten se on myös ilmainen. Verkkopankkisiirroista ei yleensä peritä mitään siirtomaksuja, toisin kuten saatetaan tehdä luottokorttimaksuissa tai laskutuspalveluissa. Melkein kaikki verkkokaupat hyväksyvät verkkopankkisiirrot ja niiden avulla voi jopa todentaa henkilöllisyytensä. Henkilötietojen tunnistaumista käyttää esimerkiksi moni netticasino, joita laki velvoittaa pitämään yllä pelaajarekisteriä väärin käytön ja rahanpesun ehkäisemiseen. Pelaajan pankista kerätään tunnistautumisen yhteydessä tarvittavat tiedot samalla, kun pelitille tehdään talletus. Verkkopankkitalletus siirtyy välittömästi, joten miinuspuolena on se, ettei rahoja saa takaisin, jos erehtyy maksamaan esimerkiksi epäluotettavalle taholle.
Luottokortit ovat kansainvälisesti käytetyin rahansiirtotapa netissä. Suosituimmat kortit maailman laajuisesti ovat Visa, Mastercard ja American Express. Luottokorttien etuna on maksutakuu. Luottokorttiyritykset pitävät hyvin huolen omista asiakkaistaan, ja tarjoavat usein korvauksia, jos kauppa menee jostain syystä mönkään. Siirrot ovat luotettavia ja turvallisia, kunhan muistaa ettei luovuta kortin tietoja vääriin käsiin. Euroopan unionin sisällä käytetään vahvaa tunnistautumista. Se tarkoittaa sitä, että maksu varmennetaan vielä korttiin liitetyillä pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tällöin ostosta ei voida tehdä pelkillä kortin numerosarjoilla. Valitettavasti vahvan tunnistaumisen käytäntö ei ole vielä pakollinen Euroopan rajojen ulkopuolella. Tästä syystä kaukomailta tehtyjen ostosten kanssa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.
Nettilompakot ovat nousseet suureen suosioon niiden vaivattomuuden vuoksi. Ei tarvita kuin sähköpostiosoite, jonne voi vastaanottaa ja josta voi lähettää rahaa toiseen nettilompakkoon. Sähköisten lompakkojen etuna on myös niiden anonymiteetti. Jos ostaja ei halua jotain tiettyjä arkaluontoisia ostoksia pankin tiliotteelleen, voidan rahat siirtää ensin nettilompakkoon ja sitä kautta tehdä ostos. Yleisimpiä nettilompakkoja ovat Neteller, Skrill ja Paypal.
Kryptovaluuttoja saa käyttää jo monessa verkkokaupassa. Kun aiemmin pelkkä Bitcoin oli hyväksytty maksuväline kryptoissa, nykyään moni myyjä ottaa vastaan myös Ethereumia, Litecoinia, Dogecoinia ja Ripplea. Kryptot siirtyvät salaman nopeasti omasta kryptolompakosta myyjälle. Kaikki kryptosiirrot ovat julkisesti saatavilla, mutta käyttäjien henkilöllisyys suojataan. Kryptot käyttävät lohkoketjuteknologiaa, joka takaa erittäin turvalliset rahansiirrot.
Netissä voi maksaa myös laskulla tai postiennakolla. Usein laskuihin on saatavilla korotonta maksuaikaa, mutta laskutuspalvelut yleensä lisäävät pienen käsittelykulun maksuun. Laskutuksen etuna on tietysti se, että tuotteeseen saa rauhassa tutustua ennen kuin rahat on siirretty. Postiennakkoa on hyvä käyttää erityisesti yksityisten ihmisten välisessä kaupankäynnissä. Tällöin maksu suoritetaan vasta sitten, kun tavara on saapunut ja noudettavissa postitoimistosta. Postiennakko on kallis maksutapa, joten sitä ei yleensä käytetä jos myyjä on tuttu.
Mobiilimaksut ovat viime aikoina yleistyneet jokaisen puhelimeen. Suomessa käytetyimpiä maksutapaoperaattoreita ovat MobilePay, Siirto, Pivo ja Revolut. Myös iPhonen käyttäjille on omansa ApplePay ja vastaavasti Android-puhelimen omistajille GooglePay. Mobiilimaksusovellus on kätevä ja turvallinen. Rahat siirtyvät yhdellä napauksella pin koodilla tai sormenjälkitunnistautumisen avulla. Jopa ruokakaupoissa voi nykyään maksaa mobiilisovelluksella, ja netin kaupoissa ne ovat jo vakiopalvelu.
Erilaisia huijausviestejä lähetetään miljoonia päivittäin. Useimmat käyttävät nettilompakkoja, joita on hankalampi jäljittää. Jos tuttu taho, esimerkiksi Suomen Posti ja päivittäistavarakauppa pyytää rahansiirtoa, tarkista maksutapa verkkohuijauksen estämiseksi. Valitettavan moni menee nettihuijauksiin epähuomiossa. Kun viestejä lähetetään miljoonia, ja jokunen prosentti vastaanottajista saattaa mennä lankaan, ovat huijaukset tuottoisa liiketoiminta rikollisille.