Sää kylmenee ja talvi tekee tuloaan. Se tarkoittaa lumisateita ja liukkaita kelejä. Autoilijalle se puolestaan tarkoittaa jokavuotista rutiinia, eli renkaiden vaihtoa. Mitä niissä kannattaa ottaa huomioon? Selvitämme sitä tässä artikkelissa tarkemmin.
Vastuullinen autoilija ennakoi sekä tiellä että tien ulkopuolella. Talvi saattaa yllättämään, mutta varautumisella ja säätiedotteiden seuraamisella pystytään välttymään yllätyksiltä. Ajoneuvon kuljettajalla on vastuu autostaan ja siitä, että autossa on asianmukaiset talvirenkaat talven olosuhteissa.
Talvirenkaista löytyy paljon tietoa esimerkiksi netistä. Esimerkiksi Liikenneturvan kotisivut voivat olla hyvä tiedonlähde, jos haluaa selvittää talvirenkaiden perusasioita. Vastapainoksi voi vertailla erilaisia rahapelejä, joista kolikkopelit kuuluvat suosituimpiin kategorioihin.
Talvirenkaiden lainsäädäntö muttunut
Talvirenkaiden lainsäädäntö on muuttunut viime vuosina ja autoilijan kannattaa olla tarkkana, jotta muistaa noudattaa ajanmukaista lainsäädäntöä. Uusi tieliikenne on muuttanut talvirenkaiden käyttöaikaa ja talvirenkaita pitää käyttää marraskuusta maaliskuuhun, jos keli sitä vaatii.
Talvirenkaiden pakollinen käyttöaika on siis pidentynyt uuden lain myötä. Se on venynyt molempiin suuntiin, eli aika on pidentynyt kuukaudella sekä keväällä että syksyllä kelin edellyttäessä sitä. Kesärenkailla on lupa ajella vain, jos tieolosuhteet ovat kaikin puolin sille suotuisat.
Autoilijalta edellytetään hyvää ennakointia, jottei talvi pääse yllättämään. Uuden lain myötä renkaita ei tarvitse vaihtaa ainoastaan kalenterikuukauden perusteella, mutta se vaatii tarkkaavaisuutta autoilijalta. Autossa on oltava talvirenkaat kalenterikuukaudesta huolimatta, jos sääolosuhteet sitä vaativat.
Ennakoinnin oheeseen pitää tuoda myös kyky reagoida joustavasti. Jos aamu sarastaa talvisissa maisemissa ja autossa on kesärenkaat, pitää talvirenkaat asentaa auton alle ennen lähtöä. Muutoin vaihoehtona on etätöihin jääminen tai julkisen liikenteen hyödyntäminen.
Talvirenkaat vaativat ennakoinnin ja reagoinnin lisäksi myös tarkkaavaisuutta. Liikennesääntöjä on noudatettava täsmällisesti, koska se vaikuttaa huomattavasti auton turvallisuuteen ja hallintaan. Kun autossa on talvirenkaat, pitää autoa ajaa erityisen varovaisesti.
Iänikuinen kysymys: nastat vai kitkat?
Talvirenkaissa on kaksi vaihtoehtoa: nasta- ja kitkarenkaat. Renkaiden kulutuspinnan pääurien syvyys pitää olla ainakin kolme millimetriä. Renkaiden vaihdon yhteydessä kannattaa varmistaa, että renkaiden urasyvyys menee reippaasti kolmen millimetrin yli.
Kuviointi ja kumin kitkaominaisuudet vaikuttavat renkaan pitoon erityisesti lumisella ja sohjoisella säällä. Jos tie on jäinen, on renkaan pito huonoa. Tällöin nastat parantavat pitoa. Nastarenkaita voi käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, ja sääolosuhteiden salliessa muinakin aikoina.
Renkaiden kunto vaikuttavat suuresti liikenneturvallisuuteen. Kiinnitä kulutuspinnan lisäksi renkaiden ikään ja nastarenkaissa niiden nastojen määrään ja kuntoon, jotka renkaassa on jäljellä.
Nastarengas on turvallisin vaihtoehto jäisiellä tiellä, mutta kitka- ja välikelin renkailla voi aloittaa talvikauden jo loppusykyllä. Välikelin renkaissa ei ole yhtä hyvää pitoa talvisissa olosuhteissa ja kitkarenkaat sopivat sellaiseen autoon, jossa ajovakaudenhallintajärjestelmä.
Vältä ruuhkat ja toimi ajoissa
Jos renkaat vaihtaa rengasliikkeessä, kannattaa muistaa mahdolliset ruuhkat. Ruuhkapiikki on korkeimmillaan yleensä syksyisin, kun ensimmäisten lumien aikaan liikkeissä on tunkua. Lokakuu ja huhtikuu ovat yleensä kiireellisimmät ajankohdat.
Kitkarenkailla ajavat voivat suunnitella renkaiden vaihdot melko joustavasti, koska kitkat toimivat pidempään keväällä. Kitkarenkaat pitää kuitenkin vaihtaa hyvissä ajoin takaisin syksyn aikana.