Uudenvuoden juhla, jossa aika alkaa Tongassa

Uudenvuoden juhla, jossa aika alkaa Tongassa

Ensimmäinen maa maailmassa, joka tervehtii uutta vuotta joka vuosi, on Tonga eteläisellä Tyynellämerellä. Tämä johtuu siitä, että se sijaitsee hyvin lähellä 180. leveyttä (12 tuntia Greenwichiä edellä). Se istuu suoraan kansainvälisellä päivämäärälinjalla.

Tongalaiset arvostavat suhdettaan Jumalaan ja muihin. Koko uudenvuoden ensimmäinen viikko on nimeltään Uike Lotu (rukousviikko). Joka päivä kirkon seurakunnat kokoontuvat ja rukoilevat aamulla ja illalla, ja välissä juhlivat yhdessä. Bändit kaikkialla saarella ottavat soittimiaan, joskus kotitekoisia banjoja, bassoa ja kitaraa, ja kulkevat kotoa kotiin toivoen vastineeksi musiikkiaan.

Tongalaiset ottavat uudenvuoden erittäin vakavasti. Kun asuimme Tongassa, uudenvuoden ensimmäisellä minuutilla kello 12.01 ihmiset alkoivat kävellä yrittäen olla ensimmäisinä tervehtimässä sukulaisiaan. Saatoit nähdä ihmisten kävelevän kaikkialla polkuja ja teitä etsimässä sukulaisiaan. Kun he tapasivat, mikä saattaa olla puolivälissä heidän kotinsa välillä, he syleilivät ja uma (suudelma). Sitten he istuivat alas ja söivät keksejä ja Miloa ennen lähtöä etsimään muita sukulaisia. Se oli kokoontumisen, rukouksen ja juhlan aikaa. Vanhemmat ihmiset keskustelivat ja muistelivat vanhoja aikoja ja ilmaisivat kiitollisuutensa siitä, että he pääsivät uuteen vuoteen.

Nuoret miehet rakensivat fana pitua (bambukatuunat) ja saattoi kuulla heidän kumisevan kaikkialla saarilla, kun niiden kerosiinisisältö syttyy. Pojat yrittävät kovasti päihittää toisiaan tässä tykkimaratonissa. Kuulostaa siltä, että kylissä käydään sotaa ja kaikki tykit laukeavat.

Kaikkien sukulaisten tervehtimisen ja pitkän päiväunien jälkeen suurin osa kaikista suuntaa rannalle. Tammikuun 1. päivä on Tongassa vuoden kuumin aika, toisin kuin muut ovat tottuneet valkoiseen lumiseen jouluun. Koko perhe menee rannalle uimaan. Uuden vuoden ruoka leivotaan yleensä umussa (maanalaisessa uunissa), ja se voi sisältää lu pulua (taronlehtiin kääritty naudanliha, sipuli ja kookosmaito), juurikasveja, kuten taro, kumala (bataatti) manioke (tapiokka) ja mereneläviä. Miehet korjaavat umua, ja kaikki nauttivat siitä.

Ei vain kyläläiset juhli uuden vuoden tuloa. Tammikuun 1. päivänä 2009 kuninkaallisen perheen jäsenet sekä hallituksen ministerit ja arvoisat vieraat ottivat audienssin hänen Majesteettinsa kuningas George Tupou V:n luona vähän puolenyön jälkeen. Jopa monarkki yrittää vahvistaa suhteitaan uudenvuodenjuhlan aikana.

Tongan ihmiset ovat todella ylpeitä siitä, että aika alkaa heidän maassaan. Heidän hallitsijansa Taufa’ahau Tupou IV taisteli heidän puolestaan saadakseen tämän eron, jotta he olisivat ensimmäiset maailmassa, jotka rukoilisivat uuden vuoden aikana. Heillä on jopa hotelli nimeltä International Dateline Hotel.

Juhla